marți, 27 octombrie 2009

' Acoperisul verde'. Scurta prezentare. Istoric.



Gradinile pe acoperis devin din ce in ce mai populare in orase. Beneficiile incorporarii tehnologiei acoperisurilor verzi pot fi masurate pe mai multe nivele. In esenta, exista cinci avantaje ecologice principale pentru a adopta un sistem de acoperis verde, in opozitie cu folosirea acoperisului negru sau acoperisurile cu membrane albe reflectorizante. Cele mai evidente avantaje sunt managementul apei de ploaie si costurile energetice reduse.

'Acoperisurile verzi' reduc efectul incalzirii (heat island) des intalnit in majoritatea oraselor mari. Datorita abilitatii plantelor de a transpira si de a umbrii, folosirea la o scara mai mare a acestor acoperisuri peste tot prin orasele mari poate cauza un efect de racorire, scazand temperatura aerului in oras. In consecinta, devreme ce cladirile cu acoperisuri verzi sunt mai racoroase si necesita mai putin aer conditionat, aerul cald ventilat de catre aparatele de aer conditionat in atmosfera este mai redus. Deci caldura nu este retinuta de acoperisurile verzi cum este retinuta de cele negre, astfel orasul se poate racori mai repede.

In concluzie, tehnologia acoperisurilor verzi mareste durata de viata a acoperisului si este foarte bun izolator fonic pentru cladire, lucru esential pentru cladirile aflate in zonele cu impact zgomotos mare, cum ar fi zonele de pe langa aeroporturi, autostrzi sau zonele industriale.

Acoperisurile Verzi au fost cunoscute in Europa inca din anii ’70.

Astazi europenii au peste 100 de milioane de metrii patrati de acoperisuri plantate. Multe din aceste sisteme sunt construite “la fata locului”, pe acoperis, facandu-le complexe si costurile de instalare mari. Datorita costurilor energetice mari si cerintele majore ale managementului apelor de ploaie, design-erii americani de cladiri au ales sistemul modular pentru acoperisuri verzi “GreenGrid” – primul sistem de acoperisuri verzi pentru constructii de inalta performanta. Aceste module sunt facute din 60% polietilena reciclata post-industrial, cu masa moleculara mare.

Sistemul modular pentru acoperisuri verzi “Green Grid” este o alternativa competitiva de cost fata de acoperisurile verzi construite “la fata locolui” traditionale. Un acoperis verde “GreenGrid” este compus dintr-o serie de module preplantate, confectionate din plastic reciclat, care pot fi usor montate direct pe un acoperis sau alta structura cu capacitate structurala suficienta. Acest sistem indeplineste cerintele si nevoile constructiilor industrial/comerciale, guvernamentale, institutionale si rezidentiale.

Avantajele acoperisurilor verzi:

De ce sa avem un acoperis gradina?

Dincolo de aspectul vizibil al acestui tip de amenajare, Gradinile acoperis prezinta numeroase alte beneficii, din punct de vedere economic si ecologic. Acest tip de amenajare se preteaza atat pentru suprafete apreciabile cat si, la scara mica, pe portiuni restranse

Beneficiile economice ale 'Acoperisurilor gradina'

Utilizarea spatiului

Acoperisurile gradina ofera un plus de spatiu pentru activitatile de recreere fara a implica cheltuieli costisitoare ca in cazul amenajarilor clasice, la nivelul solului. O particularitate deosebit de importanta in relatie cu zonele urbane congestionate unde, spatiile verzi sunt practice imposibil de creat.

Reduc cheltuielile de renovare


Durata de viata a hidroizolatiei creste datorita protectiei suplimentare oferita de acest concept, impotriva razelor UV, diferentele de temperaturi extreme si grindina. Se presupune ca durata de viata a membranei hidroizolatoare creste cu 40 de ani folosita in paralel cu instalatia pentru acoperisul gradina.

Reduc cheltuielile termice şi de colectare ale apelor pluviale

Sistemul de constructie al unui acoperis gradina reduc scurgerile de ape cu 50-90%, urmand ca surplusul sa fie indepartat cu intarziere. Vegetaţia plantată pe învelitoare asigură diminuarea volumului de apă preluat de dispozitivele de scurgere pluvială, cu implicaţii în costurile de întreţinere a colectoarelor şi canalizărilor.
Specialişti americani şi canadieni demonstrează că circa 50% din costurile de răcire (vara) sau încălzire (iarna) necesare pentru spaţiile de sub planşeul ultimului nivel se reduc prin utilizarea sistemelor de terasă-grădină (eco-învelitori).

Acoperisurile verzi, o alternative la spatiile verzi pierdute
 
Un acoperis gradina poate furniza o folosinta mai intense a proprietatii actionand ca un substitut pentru spatiile verzi inexistente ori sacrificate in beneficiul constructiilor. O alternative care la fel de bine poate face obiectul unei reglementari locale de urbanism.

Beneficiile ecologice ale ‘Acoperisurilor gradina’

Reducerea efectului de insula de caldura


Acoperisurile gradina filtreaza si retin particulele de praf, de asemenea orice alte materii in suspensie care se gasesc in aerul respirabil. Aceste sisteme imbunatatesc micro-climatul prin procesul activ de racire si umidificare al aerului  
Cercetările indica că de-a lungul unei primăveri şi veri, cantitatea de căldură pătrunsă prin învelitoare (ziua) a scăzut cu 85%, iar cea pierdută (noaptea) cu 70%.  
Diferenţa de temperatură pe durata a 24 de ore se reduce de la 46 grade C la 6 grade C, ceea ce are implicaţii importante în privinţa consumurilor de energie pentru încălzire.

Reducerea nivelului de zgomot

Datorita materialelor usoare aplicate in construirea acestui sistem exista un process de absorbtie mai degraba decat unul de rasfrangere al undei sonore. Folosind sistemul oferit de acoperisul gradina izolarea fonica al imobilului poate fi imbunatatita reducand astfel cu pana la 8dB din intensitatea zgomotelor exterioare.

Habitat natural pentru animale si plante

 
Printre multe alte beneficii Acoperisurile gradina pot compensa pierderile de spatii verzi sacrificate exploatarilor imobiliare. Selectand tipul de plante corespunzatoare, impactul asupra mediului este micsorat iar dezvoltarea naturii salbatice este incurajata.

Folosirea materialelor reciclate de inalta calitate

Cauciucul si polietilena reciclata sunt utilizate pentru fabricarea elementelor de drenaj. Un criteriu deosebit de important este calitatea produselor utilizate in constructie, motiv pentru care sunt in permanenta supuse controlului si certificarii de catre institutii reputabile.

STIATI CA!

7,68 km2 de “Gradini pe acoperis” sunt construite anual in Germania, tara in care a luat nastere conceptul, echivalentul a 2100 de terenuri de fotbal sau de patru ori suprafata Parcului Central ( Central Park) din New York, aprox. 800 hectare.

2 comentarii:

  1. Cu adevarat acoperisurile verzi atrag atentia si mai dilueaza din griul oraselor. Insa o mare atentie trebuie atrasa sistemelor de preluare si drenaj a apelor pluviale.

    RăspundețiȘtergere